Besiktning av hoppborg

Enligt Sveriges gällande lag ska en hoppborg vara säker att hoppa i.

Bland annat har konsumentverket tagit fram riktlinjer som du som hyrestagare ska kontrollera när du ska hyra en hoppborg. Du kan läsa mer om deras uppmaningar här:
Till dig som har hyrt en hoppborg


Vi har ett antal frågor som du kan ställa för att kontrollera om en hoppborg är säker, dom följer enligt följande:

Hur vet jag att jag hoppar i en säker hoppborg?
Det finns regler utifrån hur många barn som får hoppa i en hoppborg samtidigt till exempelvis hur höga väggarna får vara.

Hur vet jag att den hoppborgen jag använder är säker och följer gällande lag?
Varje hoppborg skll årligen besiktas och då sätter besikgningsmannen en etikett på hoppborgen när den senast besiktigades.

Hur ska en hoppborg förankras så den står still?
En hoppborg ska alltid förankras på minst 6 ställen om den står på gräs eller asfalt. Med spett eller säkerhetslinor, samt bult och vikter om underlaget är hårt, som asfalt.

Hur gör ni på Bergamunken för att följa gällande regler?
Vi har ständig bevakning på konsumentverket, som utför kontroller och informerar angående gällande regler och lagar som vi som aktör behöver följa.

Kan det vara farligt att hoppa i en hoppborg i Sverige?
Nejdå, du behöver inte vara orolig. Men självklart kan det finnas undantag även i vår bransch och det finns aktörer som hyr ut hoppborgar genom olika uthyrningssajter utan att följa reglerna och dessutom betalar vissa inte skatt för uthyrningen.

CE-märkta hoppborgar, är dom godkända?
Ja, men det anses som en leksak, och man ska inte hoppa mer än 1 till två barn i dessa samtidigt. Du kan enkelt se om hoppborgen är en leksak detta genom att titta efter CE-märkning på hoppborgen!

Proffisionella hoppborgar och märkningar, hur ser dom ut?
En riktig hoppborg skall ha instruktioner på svenska samt ha en EN14960 märkning.

Är alla hoppborgar i Sverige besiktade?
Svar nej, och alla hoppborgar blir då heller inte automatiskt farliga. Det kommer ta tid att besikta alla hoppborgar i Sverige, och det finns enbart ett fåtal besiktningsmän i Sverige som utför inspektionerna. Branschen hoppas att det inom kort kommer bli en förbättring och alla jobbar febrilt med att allt ska förbättras så snabbt som möjligt!

Behöver jag ha koll på hoppborgen hela tiden?
Svar JA! En hoppborg ska ALLTID övervakas, utan några undantag, och så länge den är uppblåst och igång. Den som övervakar ska vara lämplig för uppdraget, ha koll på läget, vara utvilad och minst 16 år gammal.

Behöver jag sälerhetsmattor vid hoppborgen?
Ja, det behöver du helst ha. Säkerhetsmattor ska ALLTID användas om underlaget runt hoppborgen är hårt. När du hyr hoppborg av oss på Bergamunken ingår såklart säkerhetsmattor!

Kontakta oss gärna om du har fler frågor eller funderingar när det kommer till säkerhet och hoppborgar!

Vänliga hälsningar
Bergamunken AB

Här kan du se en hoppborg som en hinderbana med säkerhetsmatta framför

20 Jul 2018