Glassens dag 2017

Glassens dag firar vi idag den 24 mars 2017. Egentligen kallas den för Europeiska dagen för hantverksmässigt tillverkad glass.
 
Vi på Bergamunken älskar glass. Speciellt mjukglass. Den är kanske inte hantverksmässigt tillverkad, utan tillverkas i en mjukglassmaskin, som man kan hyra av oss på Bergamunken.
 
I detta inlägg kommer vi ta upp lite mer om just mjukglass.

Mjukglass
 är en mjuk variant av glasssom tillverkas i en mjukglassmaskin som Du kan hyra av oss på Bergamunken! Mjukglass köper man vanligtvis i kioskergatukök och uteserveringar. Den är vanligast under sommarsäsongen men går att köpa året om. 

Hyr en mjukglassmaskin till ditt kalas, event eller andra evenemang, där du vill bjuda på något gott och som kommer fånga mångas blickar.

Som namnet antyder är mjukglass mjukare än vanlig glass, och den tillreds på plats vid serveringsstället med hjälp av en mjukglassmaskin som fylls på med mjukglassmix. All glass måste frysas snabbt för att undvika kristallisering. Då blir glassen isig och mindre god. Mjukglassmaskin i mindre format finns att köpa och hyra för hemmabruk. Det finns även mjukglassbas att köpa i livsmedelsbutik för tillredning i hemmet med elvisp och frys.

Mjukglassen serveras för det mesta i våffla, strut eller glassbägare. Den vanligaste smaken är vanilj, men andra varianter så som choklad och jordgubbssmak förekommer. Många mjukglassmaskiner kan göra "blandad" mjukglass som består av två till tre olika smaker. Vi på Bergamunken har en sådan mjukglassmaskin.

Vanliga tillbehör till glass är strössel, doppad choklad (chokladdopp), choklad- eller kolasås samt ibland grädde och olika frukter som jordgubbar och blåbär.

Den mjuka konsistensen skapas genom att luft tillförs i glassen. Mer luft ger en krämigare och något mjukare glass och medför att glassen smälter snabbare än mjukglass med mindre luft. Här i Norden tillsätts i regel mer luft i mjukglassen än södra Europa.

Mjukglass
produceras vid en temperatur på runt -4 °C jämfört med vanlig glass, som förvaras vid runt -15 °C i en frys eller frysbox.

Den första typen av mjukglass skapades i USA på 1930-talet av Tom Carvel, som startade upp en känd restaurangkedja i USA. Det var när hans glassbil fick punktering och gick sönder strax utanför New York som han parkerade sin bil och började sälja sin smälta glass till förbipasserande semesterfirare. Inom två dagar hade han sålt hela sin leverans av glass och drog slutsatsen att både en fast och mjuk (i motsats till hårda) frysta desserter var potentiellt goda affärsidéer.

Margaret Thatcher anses vara mjukglassens uppfinnare. Kemisten från Oxford i England uppfann en mjukglass med mer luft invispad i, och möjligheten att pumpa glassen genom en maskin. Den nya glassen spreds över Storbritannien genom numera legendariska ”Mr Whippy’s” glassbilar.

 


Du kan läsa mer på vår hemsida: 


bergamunken.com/mjukglass
www.bergamunken.com

Välkommen till oss på Bergamunken - vi kan glass, speciellt mjukglass :)

Annan rolig fakta om glass:

http://mittkok.expressen.se/baka/artikel/7-saker-du-inte-visste-om-glass/?sida=3

Källa wikipedia och fritt skrivet

24 Mar 2017